torek, 3. december 2013

Master tonik za odpornost

Tale tonik bi morala narest že kak mesec, dva nazaj. Ker je dober za odpornost in meni je ta začela dober mesec nazaj padat. Ker sem premalo naredila zase. Premalo sem pazila nase. Zdaj sem sicer v redu - čajčki, masaže, kopeli, aromaterapija, svež zrak in sonček pomagajo.

Da pa bo bolj držalo, sem vseeno naredila tonik za krepitev odpornosti. Recepti na netu ga imenujejo Master tonik ;)

Nekaj podobnega z ingverjem, limono in medom mi je lani delala mami, recept pa je objavila tudi Bonbončica na svojem blogu.


Tule pa je recept po katerem sem letos delala jaz:

1 del česna
1 del čebule
1 del ingverja
1 del feferonov (jaz sem dala manj, ker jih nisem imela toliko)
1 del hrena (ga nisem dala, ker ga niso imeli)



Nasekljaš vse zadeve, ali naribaš, ali 'zmelješ' v multipraktiku. Daš v velik kozarec (ali več manjših), napolniš do treh četrtin, zaliješ z jabolčnim kisom, dobro zapreš, pretreseš in daš za 14 dni na hladno in temno mest. Vsak dan pretreseš. Potem precediš, daš v steklenico in vsak dan popiješ po en štamprle ali pol tega dvakrat ali večkrat na dan recimo. Mislim, da bom jaz poskusila z eno žlico na dan.

Ko bom tonik precedila, bom gosti del s paličnim mešalnikom zmiksala in ga zamešala v med ter ga poskusila konzumirat po žličkah.

Z leve proti desni nastopajo: njegovo veličanstvo česen, kraljica čebula, dvorni norčki feferončki in njegova ekselenca ingver.

Bojda moraš tonik naredit ob mladi luni in ga precedit ob polni. Zato sem ga jaz delala danes - je mlada luna ;)


Tonik je fin za krepitev odpornosti, in kot pravi avtorica recepta, ki sem ga uporabila jaz, tonik naj ne bi zdravil samo prehlada, ampak tudi vse druge bolezni človeštva ;)

Avtorica omenja tudi, da naj bi bil med drugim zdravilen tudi za mehur in ledvice. Morda zaradi tega, ker čez spiješ veliko vode? :)

Komaj čakam, da ga poskusim. Menda je res zelo pekoče. Bo vsaj grelo v teh mrzlih dneh.

Lepo bodite pa zdravi ostanite!




4 komentarji:

  1. U, si si pa dala dela! Tole bo sigurno prijelo, k je tolko enih antibiotikov in antioksidantov in truda. Upam, da ti bo čim manjkrat prišel prav, ko pa bo, pa javi, kako deluje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Upam, da bo tudi po okusu dober, ker tole je pa res konkretna mešanica.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kr zanimiva mešanca :) Mene pa zanima kakšen je okus?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, tudi mene... Diši zelo po česnu. Še en teden, pa bo gotov in bom sporočila, če je 'za preživet'.

      Izbriši